Hasznos tanácsok  
 

Kezdő síelőként nagyon sok kérdés merülhet fel az emberben, melyekre hirtelen nem is tudja hol keresse a választ. Milyen a jó felszerelés, mire érdemes odafigyelnie, majd költenie egy kezdőnek? A ruházat vásárlásakor mire kell különös gondot fordítania? Milyen védőfelszerelést kell használnia síelés közben? Ezekre és más kérdésekre próbálunk meg választ adni és segítséget nyújtani síelőinknek azért, hogy a lehető legfelkészültebben vágjanak neki ennek a nagy kalandnak. Íme néhány jótanács, a teljesség igénye nélkül:

 
  A ruházat  
Kabát – nadrág: Az első egy-két alkalomra megteszi a meglévő sportkabát, de inkább érdemes kölcsönkérni sí-, vagy snowboard kabátot, hiszen ezek erre a célra lettek kitalálva, vagyis könnyűek, nem akadályoznak a mozgásban és a mai korszerű darabok a vékonyságuk ellenére nagyon jól tárolják a mozgás közben termelődő hőt.
Amikor vásárlása adjuk a fejünket, két adattal biztosan találkozunk a boltokban a kabátok és nadrágok vásárlásakor: vízállóság és lélegző-képesség. Értelem szerűen minél magasabbak ezek a számok annál megbízhatóbb, minőségibb ruhadarabokról beszélünk, viszont annál drágábbak is. A vízállóság a kívülről érkező nedvesség elleni védelmet jelenti, míg a lélegző-képesség a mozgás során keletkező izzadság és pára eltávolítási lehetőségét. Aláöltözet tekintetében kerüljük a pamut ruházatot, mert könnyű benne megfázni! A pamut ruházatnak nagyon jó a nedvszívó képessége, ezért a mozgás közben keletkező izzadtságot is hamar felszívja, viszont nehezen szárad.
  Egyéb felszerelés  
Sí-, snowboardcipő helyes méretének megállapításához kérjünk segítséget, hiszen a rengeteg gyártó többféle méretezést használ, amivel a szaküzletek eladói tisztában vannak. A cipőt egy és csakis egy sízoknival próbáljuk! Akkor ideális a méret ha a becsatolt sícipőben nyújtott lábbal állva, lábujjainkkal érezzük a cipő orrát, és ha ráterhelünk, azaz sípcsontunkkal megnyomjuk a cipő nyelvét, a sarok hátracsúszik a helyére, és ekkor már ne érezzük a cipő elejét az ujjakkal! Ha cipőt indulunk vásárolni, előbb vagy utóbb biztosan találkozni fogunk a „Flex-Index” kifejezéssel. Ez a sícipő héjának a keménységére utal, és kezdő sícipők egyes gyártóktól függően általában 50-65 flex-indexűek, így érdemes ilyen keménységűeket próbálni!

Védőfelszerelés viselése gyakran megosztja a közvéleményt. „Nem vagyok egy száguldozó őrült, úgyhogy nem is kell nekem semmilyen védőfelszerelés!” – szokták sokan mondani. Én mégis azt gondolom, hogy egy kezdőnek is az alapfelszerelései közé kell tartozzon egy bukósisak, és esetleg egy gerinc protektor. Hiszen a sípályákat rengetegen használják, és általában a balesetekben van egy vétkes és egy vétlen fél is… Kezdő snowboardosnak a fentieken kívül javasolt még csuklóvédő, vagy protektoros kesztyű, továbbá fenék- és térdvédő.
Sífelszerelés
  Kiegészítők  
  Napszemüveg-Síszemüveg viselése egyaránt ajánlott. A napszemüveget értelemszerűen tiszta időben, napsütésben érdemes viselni, hiszen a teljesen fehér, havas környezetben hatványozottan fölerősödik a fény ami csúszás közben zavaró is lehet. A síszemüveget akkor érdemes elővenni, amikor az idő borult, és esetleg esik is valamilyen csapadék, hiszen ezek a szemüvegek a zárt rendszerüknek köszönhetően nem párásodnak ilyen körülmények között sem. Síszemüveg vásárlásához vigyük magunkkal a bukósisakunkat, hogy kizárhassuk azok illeszkedési problémáit. Fényvédő krém és ajakápoló szintén fontos kiegészítők.  
  Síbérlet  
  Az oktatás árában a síbérlet ára nincs benne! A síbérletet ne vásárolja meg előre, kérje az oktató tanácsát a megfelelő bérlet kiválasztásához!

 
 
Szabó Péter +36 70 883 5993